Turtschaninoff, Peter

Redaktör Peter Turtschaninoff från Helsingfors dog överraskande i Barcelona tidigt på morgonen den 9 november 2003. Han vistades i den spanska staden under en utbildningsledighet från arbetet vid rundradions svenska avdelning. Efter avslutad kurs och med fina betyg på fickan var han precis på väg hem till Finland när en ödesdiger sjukdomsattack tillstötte.
Vid Radio Vega hade Peter Turtschaninoff senast varit knuten till programmet Direkt och centralredaktionen.
Hos Peter Turtschaninoff väcktes samhällsintresset redan under skoltiden i slutet av 1960-talet. Han engagerade sig i Finlands svenska skolungdomsförbund FSS och satt i förbundets styrelse 1969–70.
Han gick i Deutsche Schule i Helsingfors, men bytte till Nya Svenska Samskolan (Lönnbeckska skolan) där han tog studenten. Efter avlagd examen började han studera journalistik vid Svenska social- och kommunalhögskolan.
Peter Turtschaninoff arbetade som etermediejournalist under största delen av sitt yrkesverksamma liv. Han började på televisionen i augusti 1976. Han var fackligt engagerad och fungerade som ordförande för journalisternas fackförening vid rundradion (RTRF) åren 1992–1994.
Men efter ordförandeskapet sadlade han om och reste till Färöarna där han verkade som direktör för Nordens hus 1994–1999. Återkommen till Finland fortsatte han att vara aktiv i färövännernas förening här.
Peter Turtschaninoff var en diplomatisk och mångsidig person och en högt uppskattad sällskapsmänniska med ett gott handlag i köket. Förutom att han kunde laga god mat var han en riktig vinkännare. Skärgård och båtliv stod hans hjärta nära.
Peter Turtschaninoff var född den 29.6.1951.

HEDDA BISTRÖM