Sandelin, Carl Victor

f. 20.3.1895
d. 29.6.1935

Doktor Sandelin är död. Är det verkligt eller är det blott en ond tanke, framsprungen i en stund av svårmod och dysterhet? Den frågan ställde man till sig, när budskapet om dr Sandelins död  spreds och överallt framkallade känslor av sorg och förstämning. Sant, blott alltför obevekligt sant var budskapet. Bruten av en svår sjukdom, som för ett par veckor sedan lade honom på sjukbädden, har han i sin mannaålders bästa år gått bort. Han avled å Eira sjukhus i Helsingfors senaste lördag morgon.

Doktor Carl Victor Sandelin var född i Virdois den 20 mars 1895 och således vid sitt oförmodade frånfälle endast 40 år gammal. Han blev student 1913, med. kand. 1917 och med. lic. 1923. I fosterlandets svåra stund är 1918 var han beredd att ställa sig till förfogande, och tjänstgjorde sålunda som läkare vid Sigurdskåren. År 1919 var han verksam som underläkare vid provisoriska sjukhuset i Viborg och senare tjänstgjorde han som sjukhusläkare i Esbo. Assistensläkare vid Maria sjukhus i Helsingfors var han år 1922 och följande år tjänstgjorde han i samma egenskap vid kommunala sjukhuset i Vasa. Efter att åter ett år ha varit sjukhusläkare i Esbo och år 1925 ha fungerat som fabriksläkare i Kymmene, blev han t.f. underläkare vid Malmska sjukhuset i Jakobstad samma år och samtidigt även läkare vid Barnbördshuset. År 1926 utnämndes han till ordinarie underläkare vid Malmska sjukhuset, vilken post han förestod till sin död — liksom även även läkartjänsten vid Barnbördshuset.

I tio års tid har dr Sandelin således varit verksam på vår ort och därunder utövat en framgångsrik läkarpraktik. I sällsynt hög grad hade han vunnit sina patienters förtroende. En värmande vänlighet i förening med stor omsorg om patienternas bästa gjorde honom i vidaste bemärkelse populär bland de många som hos honom sökte hjälp mot sjukdomens onda.

Ända sedan han blev bosatt på orten tog han livligt del i Mellersta Österbottens Läkarförenings verksamhet och fungerade från år 1925 till sin död som föreningens sekreterare, som med iver verkade för föreningens syften. Han uppträdde själv vid talrika tillfällen, då det gällde att driva folkhälsans sak, som en gärna hörd och uppskattad föreläsare.

Medlem av stadsfullmäktige var dr Sandelin sedan år 1930. I denna egenskap skapade han sig ett aktat namn. Särskilt då det gällde idrottens utveckling på orten blev han vältalig i fullmäktige och förfäktade med energi sin och därmed även de idrottsintresserades sak. Såsom ordförande i stadens idrottsnämnd sedan 1925 har dr Sandelin i alldeles särskild grad arbetat för tillkomsten av en ny idrottsplan i staden. Därför känns det också dubbelt bittert att han nu, då hans älsklingstanke av allt att döma inom kort skall förverkligas, plötsligt och skoningslöst skulle ryckas bort. Inom idrottsnämnden vann han utan åtskillnad till partigränser en uppskattning som är sällsynt.

Som aktiv sportsman var dr. Sandelin känd främst som tennisspelare. I tennis nådde han till och med en rangställning i Norden. Redan som helt ung deltog han som besättningsman på sin fars, professor Sandelin, kända segeljakter i många hårda och framgångsrika duster på de än glittrande, än vredgade böljorna.

En följd av hans stora intresse för segling var, att han med iver deltog i SSJ :s verksamhet, fungerande en tid bl.a. som sällskapets kommodor och ordförande i prisnämnden, där hans stora sakkännedom städse gjorde sig gällande.

Inom tennissporten i Finland var dr Sandelin en förgrundsman. Förutom sina synnerligen hedrande insatser som aktiv utövare av den vita sporten tog han livligt del i det organisatoriska arbetet. Under olika repriser fungerade han nämligen som ordförande och sekreterare i tennisförbundet och var dessutom under en följd av år sekreterare i Helsingfors Lawntennis Klubb. Såsom Finlands starkaste spelare under många år erövrade han en lång rad mästerskap. Också på utländska planer spelade han framgångsrikt, erövrande bl.a. två danska mästerskap, och en tid ansågs han för Nordens främsta tennisspelare. Sin spänst bevarade han alltjämt, vilket framgår därav, att han så sent som i år bjudit landets främsta tennisspelare spetsen. Hans spel karakteriserades som intelligent och lekande lätt och hans uppträdande på planen var den borne gentlemannens.

Med dr Sandelin har en skicklig läkare, en uppskattad medborgare och en stor sportentusiast gått ur tiden. Han var en god människa med en ljus uppfattning om livet och därför spred han även glädje omkring sig. I en vidsträckt kamratkrets har budet om hans förtidiga bortgång mottagits med uppriktig sorg och förstämning.

Dr Sandelin sörjes närmast av maka, född Hackman, barn, föräldrar och syskon.



Jakobstads Tidning 2.7.1935