Tonberg, Pehr

f. 1.3.1928
d. 24.4.2022

Pehr Tonberg föddes i Nykarleby med efternamnet Mäenpää. Äldst av tre bröder, fick han tidigt ta ansvar eftersom modern blev ensamstående. Mamman och bröderna ändrade namn under Pehrs studietid till Tonberg. Han kom också tidigt med i församlingens och Kyrkans Ungdoms verksamhet och det präglade hela hans liv och livshållning. Han utexaminerades från Nykarleby Seminarium och tjänstgjorde först som folkskollärare i Närpes och senare under Nykarlebytiden i seminariets övningsskola, kommunala mellanskolan, grundskolans högstadium och som t.f. lärare vid Nykarleby seminarium. Han var skoldirektör i Nykarleby 1973–1990 och förlänades titeln undervisningsråd. Seminariets motto kunskapskälla, bildningshärd passade bra in på Pehr, han var vetgirig hela livet och hade kunskap om samhälle, kyrka, natur och kultur. Han dubbelarbetade som bibliotekarie vid Nykarleby stads­bibliotek 1969–1973.

Han var med i den första arbetsgruppen som grundade Finlands svenska skolmuseum i Munsala och senare blev han dess oavlönade intendent under många år. Han samlade och köpte, delvis för egna pengar, saker till skolmuseet under den tid han var aktiv.

Pehr var också en av initiativtagarna till att Svenska Konstskolan kom till Nykarleby och arbetade tillsammans med Svenska Konstskolans vänner aktivt för skolan.

Inom Nykarleby församling var Pehr en av stöttepelarna i fullmäktige, förvaltningsnämnd, olika arbetsgrupper, kyrkokören och samtalsgrupp för män, under många år. Han satt också i stadsfullmäktige 1969–1973.

Kristliga Folkhögskolan (Kredu i dag) lade skolans första rektor Johannes Nyström, på Pehrs hjärta. På Folkhögskolan hittade han också sin hustru Iris f. Nordman, som så många andra lärarstuderande, bara granhäcken skiljde de båda skolorna åt. Han satt under många år i Folkhögskolans direktion och deltog aktivt ännu på hösten i skolans festmiddag.

Pehrs stora intresse var musik, han grundade en ungdomsorkester, spelade cello i Nykarleby stråkorkester och var också dess dirigent. Han sjöng med i kammarkör och i Nykarleby kyrkokör där han också var vice dirigent. Vacker violin och cellomusik spelades av Folke och Daniel Nylund under Pehrs jordfästning, som förrättades av kyrkoherden Mats Edman.

Han skrev också musikrecensioner för olika tidningar under ett antal år.

Vår hembygd, hembygdskunskap för skolelever och 75 år på Himmelbacken Festskrift utgiven av Kristliga Folkhögskolan var Pehr Tonberg huvud­redaktör för. Han skrev boken Forsby och Kyrkoby folkskolor och dessutom en kort historik över Nykarleby stråkorkester och Nykarleby nykterhetsförening.

De sista åren bodde Pehr på Florahemmet, han var aktiv med sång och berättelser bland de boende tills coronan satte stopp för umgänget.

Nykarlebyborna saknar en aktiv, engagerad person och en välkänd profil i gatubilden.

Han sörjes närmast av barnen Christer, Carola och Nils-Erik med familjer och bror Runar med familj.

Görel Ahlnäs