Wester, Holger

f. 16.6.1942
d. 20.3.2022

Fil.dr, docent Holger Wester föddes i Solf Söderfjärden och avled i sviterna av en halkolycka vid sitt hem i Jeppo.

Holger gick sina sex klasser i Söderfjärdens folkskola och kom sedan till Malax samskola. Efter mellanskolan blev det några år vid pojklyceet i Vasa. Holgers studentklass firar i år 60-årsjubileum, men vid denna fest saknas tyvärr Holger. Efter avlagd studentexamen var det Åbo Akademi som lockade och Holger avlade hum.kand.-examen vid Åbo Akademi och samma år också fil.mag.-examen vid Uppsala universitet.

Holger Wester kom första gången med i Finlands Pälsdjursuppfödares Förbunds styrelse år 1979. Han var ordförande i två repriser och avgick ur styrelsen år 2002. Han hade då varit ordförande i hela 17 år och blev därmed den mest långvariga på ordförandeposten. Dessutom var han medlem i Turkis­tuottajat Oy:s styrelse i åtta år, varav fem som ordförande.

Med ordförandeskapet i förbundet följde en rad andra uppdrag inte minst inom nordiska och internationella organisationer såsom Saga, EFBA och IFTF där han verkade som styrelsemedlem och ordförande under flera perioder. Speciellt det nordiska samarbetet låg Holger varmt om hjärtat och han månade mycket om samarbetet inom branschen. Hans erfarenhet av styrelsearbetet inom KWH-koncernen kom många gånger branschen och dess organisationer till nytta när svåra beslut skulle tas. Hans goda kontakter inom näringslivet var också till god hjälp för oss, som stod för den dagliga ledningen av verksamheten inom pälsbranschen.

Holger Wester hade ett annat intresseområde, som säkert gav honom stor tillfredsställelse, nämligen historieforskningen. Han skrev otaliga historiker om både städer, kommuner, företag och föreningar.

Han ägde två viktiga egenskaper för en god forskare nämligen uthållighet och noggrannhet. Han tillbringade otaliga timmar i arkiven och forskarsalarna och gjorde anteckningar med sin prydliga handstil. Holger deltog utöver detta även gärna i den offentliga samhällsdebatten. Han kunde ibland uppröras av hur en del frågor behandlades i samhället. Under årens lopp skrev han många insändare och debattartiklar och kunde oftast med forskarens klarsyn redogöra för sin uppfattning om saker och ting.

Jag lärde känna Holger på femtiotalet i Malax samskola och sedan åter­sågs vi på sjuttiotalet i pälsnäringens organisationer. Holgers intresse för hem­bygden och hembygdsfrågor förde oss samman igen som pensionärer. Jag var ordförande i Malax museiförening och Holger valdes till ordförande för Finlands Svenska Hembygdsförbund år 2014 och var ännu ordförande vid sitt frånfälle. Dock hade han låtit oss förstå att när han fyller åttio vill han lämna ordförandeskapet. Men ödet ville något annat.

För Holger var Söderfjärden speciell och han var aktivt med i hembygds­föreningen och skrev även en historik om sin uppväxtmiljö Söderfjärden.

Vi är många som i dag saknar Holger. Han var en öppen, glad och humoris­tisk person, som hade lätt att komma överens med folk och verksam in i det sista.

Han sörjs närmast av hustrun Ulla och deras båda döttrar Sofia och Emma med familjer.

Gustav Smulter
Kollega och vän