Sahlberg, Sig-Britt Johanna

f. 25.8.1934 i Kronoby
d. 18.4.2020 i Ekenäs

Sig-Britt Johanna Sahlberg kom till världen i en liten by i Kronoby för snart 86 år sedan. Hon föddes som den yngsta av fyra barn. I släktgården med anor från 1700-talet växte hon upp i en miljö med mångahanda aktiviteter. Vid sidan av jordbruket skötte familjen byns telefonväxel, drev en filial till Karlebynejdens handelslag och ansvarade för byns medicinförråd. Alla barn engagerades tidigt i arbetsgemenskapen. 

Som liten hade Sig-Britt ett särskilt gott förhållande till farmor Sofia, som lade grunden till den unga flickans kristna övertygelse. Något som skulle hålla livet ut. Som tonåring kom Sig-Britt med i kyrkans juniorverksamhet och hon anlitades tidigt som söndagsskollärare. Och redan som 16-åring hoppade hon in som vikarie för byskolans lärare, som oväntat gick bort under vårterminen. 

Avståndet och de krigstida förhållandena gjorde det omöjligt för henne att inleda skolgång i stadens lärdomsskola. Men Kristliga folkhögskolan i Nykarleby med internatboende blev ett självklart alternativ och som 18-åring inskrevs hon för läsåret 1952-53. I Nykarleby kom hon också att träffa sin blivande man, den två år äldre Sven från Borgå landskommun. Tre år senare i augusti gifte de sig i Kronoby kyrka. Samma år gick flyttlasset till Nedervetil och Tast folkskolas lärarbostad blev deras första hem. 

Efter ett kort flytt till Nykarleby, där Sven gjorde sig kompetent som medborgarskollärare vid seminariet bar det av till Ekenäs sedan Sven valts till lärare vid Ekenäs medborgarskola 1963. Familjen som nu bestod av en dotter och en son tog det mesta av Sig-Britts tid i hemmet. Hon tog ändå hjälpskötarexamen 1965 och skaffade sig kompetens som åldringshemsföreståndare 1967-68. 

Efter två år som föreståndare för Tenala åldringshem inledde hon 1974 sitt verkliga livsverk – som chef för åldringshemmet Fridebo i Ekenäs. Under hennes ledning skapades en djup gemenskap och goda relationer till medarbetare och klienter. Träffande skrev en gång en av hennes arbetskamrater ”Sig-Britt är god och glad, bestyrsam, omtänksam och flitig. Hon såg och räckte till för alla”. 

Ungefär vid samma tidpunkt började hennes engagemang som förtroendevald i staden. Och det visade sig snart att hennes energi skulle få utlopp i ett otal förtroendeuppdrag. De ”tunga” uppdragen anförtroddes henne sedan hon med högt röstetal invalts i stadsfullmäktige 1976. Hon satt i olika perioder med i stadsstyrelsen, Ekenäsnejdens kommunalförbund för folkhälsoarbetet, jämlikhetskommittén, miljövårdsnämnden, socialförsäkringskommissionen, Raseborgs tingsrätt, direktionerna för Ekenäs hemslöjdsskola, Ekenäs medborgarinstitut, Landskapsmuséet m.fl. kommunala organ. 

Den kommunala förtroendemannaperioden sträckte sig långt in på 2000-talet. Inom församlingen och den kyrkliga samfälligheten invaldes hon under många år i såväl församlingsrådet, kyrkorådet som kyrkofullmäktige, där hon var med ännu vid sitt frånfälle. På nationell nivå invaldes hon bland annat som ledamot av Svenska Finlands folkting och styrelsen för Finlands socialförbund. Som erkänsla för sitt hängivna samhällsengagemang tilldelades henne bl.a. Finlands vita ros ordens medalj av I klass, Finlands kommunförbunds förtjänsttecken i guld, Centralförbundet för socialskydd och hälsas guldmedalj och Borgå stifts förtjänsttecken i guld. 

Sig-Britts stora aktivitet har tack vare hennes pålästa och seriösa sätt att agera förvisso efterlämnat många positiva spår i samhället. Arbete och samhällsengagemang till trots hann hon likväl med olika fritidsintressen. Hon hade ”gröna fingrar” och offrade tid och kärlek på omfattande blomsterodling vid fritidsstugan vid Gennarbyviken. Hon vävde och var skicklig i bakning och matlagning. Och i samklang med sin livssyn verkade hon som besöksvän och var med i Minneslots. 

Hon gav mycket av sig själv för familjen, särskilt barbarnbarnen under de sista åren av sitt liv. Och vi som stod henne nära fick uppleva hennes tappra kamp som närståendevårdare då hennes kära make genomgick svåra sjukdomsperioder. Inte minst under de årliga solsemestervistelserna på parets favoritö Teneriffa. En bestyrsam, omtänksam och kär vän rycktes plötsligt och helt oväntat ifrån oss. 

Sig-Britt sörjs närmast av sin make Sven, sonen Jan och dottern Gerd med familj, barnbarn och barnbarnsbarn samt en stor skara vänner som minns henne med glädje och tacksamhet. 

Trygve Lindqvist