Sandelin, Karl-Gustav

f. 1.4.1940 i Närpes
d 18.7.2022 i Ekenäs

Prof.em. Karl-Gustav Sandelin avled 18.7.2022 i Ekenäs. Han växte upp i Björneborg och studerade teologi vid Helsingfors universitet, Åbo Akademi och universitetet i Münster, Westfalen. För högre teologiska examina förberedde han sig i USA (Harvard) och Tyskland (Göttingen). Han prästvigdes 1968 och verkade därefter tre år som präst i Helsingfors.

Hans långa lärarbana vid Åbo Akademi inleddes 1975 efter några år som assistent. Han undervisade som lektor i hebreiska, grekiska och bibelvetenskap i nästan 20 år och blev år 1995 utnämnd till professor i nytestamentlig exegetik. Han avgick med pension 2006. Boken Sophia och hennes värld: Exegetiska uppsatser från fyra årtionden, 2008, ger en inblick i hans forskargärning.

Under livets lopp var Karl-Gustav i ungdomen engagerad i scoutrörelsen, skolungdomsförbundet och den kristna gymnasiströrelsen. Under studietiden inlemmades han i tidskriften Ad Lucems redaktion. Senare i livet ledde han diskussionsgrupper i församlingarna i Åbo och Ekenäs och var aktiv inom Svenska frimurarorden. För mänskliga rättigheter arbetade han inom Amnesty International, till exempel en tid som ordförande i den finländska sektionen. Hans goda relationer till sina studenter var en orsak till att han valdes till studentkårens ordförande vid Åbo Akademi.

En med självironi förknippad varm humor präglade hans karaktär. Sitt intresse för naturen och fågellivet i synnerhet bevarade han livet igenom. Ett annat intresse från ungdomen som han återupptog under pensionärstiden var seglandet. Han sörjes närmast av hustrun Ringa, barnen Benedict och Johanna samt åtta barnbarn.

Ringa Sandelin
Benedict Sandelin
Johanna Riipinen