Söderberg, Rakel Alice

f. 27.12.1928
d. 4.4.2023

Ett rikt, ett mångsidigt och ett långt liv tog slut då Rakel Söderberg somnade in för gott i en ålder av 94 år. I och med sitt frånfälle lämnade hon ett stort tomrum som inte går att fylla.

Rakel föddes i Sjundeå som yngsta barn i en familj med tre äldre syskon. Då hon var nio år avled hennes mor. Senare konfirmerades Rakel i Degerby kyrka. År 1953 gifte Rakel sig med Åke Söderberg och blev därmed medlem av den stora familjen Söderberg från Gållas gård i Tavastby. Äktenskapet varade fram till Åkes död år 2019. Rakel och Åke Söderberg har varit centrala gestalter i den efterkrigstida landsbygden i Tavastby i Helsinge, senare Vanda, och har upplevt landskapet förändras av ny bebyggelse.

Rakel var kulturellt intresserad och verkade inom många olika områden. Körsång var ett livslångt intresse och hon var, tillsammans med maken Åke, aktiv i Helsingebygdens kör i över 50 års tid. Båda sjöng också i ViAnda-kören. Martharörelsen var ett annat område där hon var engagerad i. Hon var medlem i Mårtensdals Marthorna och hade tidigare varit ordförande för Tavastby Marthorna under flera år.

Rakel Söderbergs kanske mest betydande insats är hennes gärning för Tavastby svenska ungdoms- och allmogeförening (Tavastby UF). Här förekommer Rakels namn i föreningens handlingar frekvent sedan tidigt 1950-tal. Hon deltog regelbundet i föreningens programverksamheter, som omfattade sånguppträdanden, teaterpjäser och programfester samt med sång och teater vid Helsinge-Tusby Ungdomsförbunds och Nylands svenska ungdomsförbunds tillställningar.

År 1974 valdes Rakel Söderberg till ordförande för Tavastby UF, en post som hon kom att inneha oavbrutet i 30 års tid. Under hennes ordförandeskap fick föreningsverksamheten ett uppsving med sång, bordtennisspel, årliga fester till Valborg, höst och Jul samt årligen en friluftsdag. Föreningshuset Bygård underhölls och reparerades. Till föreningens 80- årsjubileum 1988 gjordes en film som berättade om hur Tavastby förändrats från att ha varit en jordbruksbygd till en urban miljö med livligt frekventerade trafikleder. Vid Tavastby UF:s 90-årsfest tilldelades föreningens ordförande Rakel Söderberg Nylands svenska ungdomsförbunds silvermärke och vid 100-årsjubileet kallades Rakel till föreningens hedersmedlem.

Vi hade glädjen att lära känna Rakel och hennes man Åke i sångkörs- och föreningssammanhang. Många är de gånger vi tillsammans fått uppleva trevliga stunder i deras hem eller på deras underbara sommarställe i Tenala. Deras gästfrihet, värme och glada humör hade vi fördelen att få uppleva under flera årtionden. Många är de fester och tillställningar, där sången skallat över Båtviken i Tenala, hemma hos dem i Hasselbacken eller på Bygård. Rakel upplevde många tunga sorger och förluster under sitt långa liv. Ändå behöll hon livet ut sitt ljusa lynne och sinne för humor. Familjen med dotter och son, barnbarnen, både i Finland och Australien, samt barnbarnsbarnen, var mycket viktiga för Åke och Rakel, liksom Åke och Rakel var viktiga för dem. Vi undertecknade, och många med oss, har förlorat en god vän men är tacksamma för minnen som finns kvar, för vänskapen.

Irina Kaipainen
Gunnar Klingstedt
vänner till Rakel Söderberg